لینک های روزانه
بیوگرافی
مدیرعامل سابق مؤسسه خانه کتاب، مدیر مؤسسه بیاض (اطلاع رسانی و پژوهش در عرصه متون کهن) و مدیر بخش اطلاع‌رسانی، پژوهشگر و کتابشناس مرکز احیاء نسخ خطی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم بوده است.
وی دو دهه فعالیت در حوزه کتاب پژوهی و کتابشناسی و داوری جشنواره های کتاب را در کارنامه فرهنگی خود دارد.تحصیلات حوزوی در حوزه های علمیه اصفهان و قم در سطوح مقدمات، سطوح و خارج فقه است.
هچنین داوری هفتمین دوره حامیان نسخ خطی مجلس در سال ۸۵ داوری کتاب سال ایران – بخش نسخ خطی – سال ۱۳۹۲ داوری کتاب فصل – بخش نسخ خطی و کلیات – سال ۱۳۹۳ داوری کتاب سال ایران بخش نسخ خطی و کلیات در سال ۱۳۹۳ درکارنامه کاری اوست.

از جمله تالیفات وی می توان به کتاب های زیر اشاره کرد:
۱. کتابنامه حضرت عباس. قم: دلیل ما، ۲۰۲ص.، رقعی، ۱۳۸۹ش.
۲. فهرست کتاب‌های چاپ سنگی مرکز تحقیقات حوزه علمیه اصفهان. اصفهان: مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان، ۵۹۵ص.، ۱۳۹۰ش.
۳. پژوهش نامه صحیفه سجادیه (۱). قم: دلیل ما، ۱۹۷ص.، ۱۳۹۰ش.
۴. تاریخ چاپ سنگی اصفهان. تهران: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ۸۵۵ص.، ۱۳۹۰ش.
۵. فهرست کتابهای چاپ سنگی ترکی کتابخانه دیجیتال بیاض. قم: نشر عطف، ۲۶۴ص.، وزیری، ۱۳۹۲ش.
۶. چاووشی‌نامه. قم:‌ نشر عطف، ۳۲ص.، جیبی، ۱۳۹۲ش.
۷. شرح مختصری بر چاپ سنگی. قم: نشر عطف، ۸۴ص.، خشتی، ۱۳۹۲ش.
۸. رساله جهادیه. قم: نشر عطف، ۱۱۶ص.، وزیری، ۱۳۹۳ش.
۹. پژوهشنامه خط کوفی. قم: نشر عطف، ۱۱۶ص.، خشتی، ۱۳۹۳ش.
۱۰. بیاض (فهرستگان کتاب‌های چاپ سنگی منتشره در دنیا). تهران: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ۶ جلد، ۱۳۹۲ش. (در دست انتشار)
۱۱. کتابشناسی ترجمه‌های متون حدیثی شیعه. قم: مؤسسه دارالحدیث، ۱۳۹۲ش. (در دست انتشار)
۱۲. فهرست کتاب‌های چاپ سنگی کتابخانه مسجد اعظم قم. قم: کتابخانه آیت الله بروجردی، ۳ج.، ۱۳۹۲ش. (در دست انتشار)

همچنین آثار تصحیح شده توسط مجید جلیسه عبارتند از :
۱. الرساله الفاطمیه. مجموعه مقالات کنگره بزرگداشت شخصیت حضرت فاطمه معصومه علیها السلام و مکانت فرهنگی قم. صص. ۱۴۵-۱۸۱، ۱۳۸۴ش.
۲. تبییان اللغه در لغت قرآن و صحیفه. میرزا محمدعلی مدرسی چهاردهی نجفی. میراث حدیث شیعه دفتر پانزدهم. صص. ۸۱- ۱۹۶، ۱۳۸۵ش.
۳. معرفه السلوک در سیر و سلوک. ملامحمد جعفر بن محمدطاهر کرباسی. دفتر اخلاق و معرفت. ۱۲۹-۱۴۴، ۱۳۸۶ش.
۴. الفهرست (کتابشناسی آثار ملاحبیب الله کاشانی). میراث حوزه علمیه اصفهان. صص. ۵۶۹-۵۸۱، ۱۳۸۸ش.
۵. المعربات فی القرآن و الحدیث. میراث حدیث شیعه دفتر بیست و یکم، صص. ۵۸۳-۶۵۳، ۱۳۸۸ش.
۶. کتابچه مدارس اصفهان. میراث حوزه علمیه اصفهان. ۱۳۸۹ش.

طراحی دوره نشست‌های علمی:
مجید جلیسه در کارنامه فعالیت های حوزه کتابی خود چندین دوره نشست‌های علمی را طراحی کرده است که عبارتند از :
۱. نشست فهرست‌نویسی کتاب‌های چاپ سنگی. تهران: خانه کتاب،‌ آذر ۱۳۹۱ش.
۲. نقد و بررسی فهرست نسخه‌های خطی عربی کتابخانه وزارت امور خارجه ایران. تهران، غرفه دیدار ۲۵ دوره نمایشگاه کتاب تهران، اردیبهشت ۱۳۹۱ش.
۳. نقد و بررسی فهرست نسخه‌های خطی ایران (فنخا). تهران، خانه کتاب، اسفند، ۱۳۹۱ش.
۴. تاریخ و تکنیک چاپ سنگی. کتابخانه ملک، تابستان ۱۳۹۳
۵. فهرست نگاری کتب چاپ سنگی. کتابخانه ملک، پاییز ۱۳۹۳
همچنین از جمله دیگر سوابق فرهنگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• مدرس دروس حوزوی سطح یک در حوزه علمیه اصفهان (۱۳۷۸-۱۳۸۰ )
• مدیر بخش اطلاع‌رسانی مرکز احیاء میراث اسلامی در قم (۱۳۸۱-۱۳۸۳)
• پژوهشگر و کتابشناس مرکز احیاء نسخ خطی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم (۱۳۸۲-۱۳۸۴)
• پژوهشگر کتابخانه محقق طباطبایی در قم (۱۳۸۲-۱۳۸۵)
• مدیر اجرائی کنگره بین‌المللی علامه شرف‌الدین (۱۳۸۴)
• سردبیر ویژه‌نامه شرافت دین ۳ شماره (۱۳۸۴)
• سردبیر ویژه‌نامه کتابخانه دیجیتال نسخ خطی پیام بهارستان (۱۳۸۵)
• مشاور علمی ویژه‌نامه کتب چاپ سنگی مجله کتاب ماه کلیات (۱۳۸۹)
• مدیر مؤسسه بیاض (اطلاع رسانی و پژوهش در عرصه متون کهن (۱۳۸۴ )
• سردبیر مجله فصلنامه نقد کتاب میراث (۱۳۹۳)
آمار بازدید
بازدیدکنندگان تا کنون : ۵۲٫۶۳۹ نفر
بازدیدکنندگان امروز : ۵ نفر
تعداد یادداشت ها : ۳۸
بازدید از این یادداشت : ۲۸۷

پر بازدیدترین یادداشت ها :
این روزها بازار کتاب روز به روز نحیف‌تر و کم‌رمق‌تر می‌شود و به نظر می‌رسد برای هیچ کس حتی اهالی کتاب هم مهم نیست کاغذی که قبل از دوره ریاست جمهوری احمدی‌نژاد بندی ۱۵ هزار تومان بود و یا اصلا چرا اینقدر دور می‌رویم سال گذشته همین موقع بندی ۸۰ هزار تومان بوده است و حالا ناشر طفلک باید بندی ۲۴۰ هزار تومان بخرد.
در اثنای بررسی کتابهای چاپی دوره قاجار به یادداشتی در اول یک کتاب چاپی برخورد نمودم که جالب توجه است. اهمیتش از این حیث است که چقدر فرهنگ و صد البته کتاب بیچاره است که در دوره‌های مختلف همیشه تحت سیطره سیاست بوده است.
چقدر بد است که تاثیرات جریانات سیاسی و حتی اقتصادی بر کتاب در دوره‌های مختلف تا کنون به صورت جدی بررسی نشده است. هرچند جسته و گریخته مقالات و یادداشت‌های نگاشته شده اما به نظرم این خودش موضوع چندین کتاب و پایان‌نامه در سطح دکتری است.
این روزها بازار کتاب روز به روز نحیف‌تر و کم‌رمق‌تر می‌شود و به نظر می‌رسد برای هیچ کس حتی اهالی کتاب هم مهم نیست, کاغذی که قبل از دوره ریاست جمهوری احمدی‌نژاد بندی ۱۵ هزار تومان بود و یا اصلا چرا اینقدر دور می‌رویم سال گذشته همین موقع بندی ۸۰ هزار تومان بوده است و حالا ناشر طفلک باید بندی ۲۴۰ هزار تومان بخرد.
در اثنای بررسی کتابهای چاپی دوره قاجار به یادداشتی در اول یک کتاب چاپی برخورد نمودم که جالب توجه است. اهمیتش از این حیث است که چقدر فرهنگ و صد البته کتاب بیچاره است که در دوره‌های مختلف همیشه تحت سیطره سیاست بوده است.
چقدر بد است که تاثیرات جریانات سیاسی و حتی اقتصادی بر کتاب در دوره‌های مختلف تا کنون به صورت جدی بررسی نشده است. هرچند جسته و گریخته مقالات و یادداشت‌های نگاشته شده اما به نظرم این خودش موضوع چندین کتاب و پایان‌نامه در سطح دکتری است.
نه اینکه فکر کنیم الان در این برهه از زمان سیاستزدگی کتاب و فرهنگ را دارد نابود می‌کند، خیر از قرار معلوم همیشه اینچنین بوده است و شاید یکی از بزرگترین‌هایش چپاول مغول است، جهانگشایی مغول چه کرد با سابقه تاریخی ما و چه کتابخانه‌ها و کتابهایی که در این جهانگشایی سوختند و هیچ اثری از آنها باقی نماند. و تا دهه‌ها و یا قرن‌ها علم و دانش و هنر ایرانی را خشکاند.
در دوره قاجار هم انقلاب مشروطه با همه خوبی‌هایش مضراتی برای فرهنگ داشته است. دوره‌ای که حرف فقط سیاست بود و نقل مجالس مشروطه‌خواهی و یا مشروطه‌نخواهی بود شاید فقط تا حدی اوضاع جراید آن دوران خوب بود که به نظرم باید این را هم بررسی کرد!
یادداشت محمدحسین خوانساری مشتی نمونه خروار از بی‌تفاوتی جامعه آن روزگار به کتاب و فرهنگ است، درد جامعه کتاب نخوان و جامعه بی‌تفاوت و جامعه سیاست زده، که هرچند در آن به گروه خاصی اجتماعی اشاره شده اما این درد تنها مختص به آن گروه اجتماعی نیست و دردی فراگیر است .
کتابت این کتاب توسط زین العابدین خوانساری قمی در غره ربیع الاول سال ۱۳۲۳قمری به اتمام رسیده و تاریخ انتشار آن نیز در ترقیمه کتاب همان سال ۱۳۲۳قمری ذکر شده است و این در حالی است که انتشار کتاب آنهم بعد از کلی ناامیدی و به شکلی ناقص قریب به ۲۶ سال به طول انجامیده است و در صفحه اول کتاب که این یادداشت آمده تاریخ سنه ۱۳۴۹ ثبت شده است؟!
محمدحسین خوانساری بیان می‌دارد که من تمام همتم و مال و دارایی‌ام را گذاشتم و نزدیک پانصد تومان هزینه کردم تا نسخه مصححی از کتاب «تذکره الفقهاء» علامه حلی را آماده کنم (این کتاب در چاپ جدید و خوب موسسه آل البیت قم ۱۵ جلد شده است) اما زمانی که شروع به انتشار و نشر این کتاب کردم و حدود ۲۰ جزء (مجلد حاضر از قرار معلوم جلد دوم کتاب می‌باشد که جلد اول آن از ابتدای مبحث طهارت تا انتهای مبحث بیع را شامل می‌شده است و البته این بخش از جلد دوم تنها بخش دیون و توابع آن مانند حجر و ضمان و وکاله و … را شامل میگردد. ) از کتاب منتشر شد انقلاب گردید. به گونه‌ای که زمین از علمای دینی و طلاب خالی شد. البته مراد محمدحسین خوانساری این است که خوانندگان کتاب که عمدتا طلاب و علمای دین هستند از قرار معلوم تمایلی برای خرید و یا پیش‌خرید این کتاب نداشتند. به شکلی که از اتمام چاپ این کتاب مایوس شدم و هرچه به دوستان و مساعدت کنندگانی که می‌شناختم اصرار کردم که مرا در چاپ و انتشار کامل این کتاب کمک کنند هیچ کس جواب مرا نداد.
در نتیجه محمدحسین خوانساری همین بخشی را که چاپ نموده صحافی می‌کند و به دوستانی که می‌شناسد هدیه می‌دهد و از آنها می‌خواهد که اگر متمولی در ایران و یا خارج ایران از بزرگان و تجار و ملاکین می‌شناسند به او معرفی کنند تا برای اتمام چاپ و انتشار کتاب که حدود ۱۲۰۰ تومان پول نیاز دارد به او کمک کنند. اما از قرار معلوم هیچگاه چنین اتفاقی نمی‌افتد و انتشار بقیه کتاب تذکره الفقهاء که کتاب فقهی مهمی در میان آثار فقهی مورد مطالعه شیعیان است سالهای سال به تاخیر می‌افتد.

در ذیل فهرست کتاب «تذکره الفقها» نگاشته علامه حلی که در چاپخانه علمی به سال ۱۳۴۹قمری چاپ و انتشار یافته است چنین آمده است:‌
اعلمو یا اخوانی انی قد بذلت غایه الجهد حالا و صرفت قریبا من خمسماته تومان مالا فی تهیه هذه النسخه المارکه المصححه الموجوده و لما شرعت فی طعها و نشرها طلبا لمرضات الله و طبعت عشرین جزءً منها صادفت الانقلابات الدهریه و تصاریفها حتی ضاقت الارض العماء الدینیه و طالبها فجری ماجری و ذهب منی ما ذهب حتی صرت مایوسا و من نفقه اتمام طبع هذا الکتاب معسورا و کلما توجهت الی اخوانی واصررت المساعده والمشارکه ما اجابنی احد الا بالیاس فحینئذ ما رایت دا الا باحیاء هذه الاجزاء الحاضره المشتمله لعده کتب من الفقه فجمعتها فی دفه او لفه واهدیتها لاخوانی والتزم ان وافقنی و اعاننی بعض المتولین فی بلاد الایران و غیره من الاعیان و التجار و الملاکین فی نفقه ماتین والف تومان المصروف فی ابتیاع القرطاس واجره الطبع منفرا او مشترکا ان اسلم الیهم بقیه نسخه الحاضره مجانا واطبع لهم و ارسلت الیهم لاهدائهم الی الطالبین المستحقین لیکون لهم ذخیره فی یوم المعاد و انا اقل الحاج محمدحسین الخوانساری سنه ۱۳۴۹ وکان محل الرجوع طهران مطبعه العلمی
چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۹:۱۰
نظرات



نمایش ایمیل به مخاطبین





نمایش نظر در سایت